Jag tycker det är väldigt roligt att experimentera med nya garner! Våra YarnCakes fascinerar mig både med sina färgskiftningar och längden på nystanen. Hur långt räcker ett nystan? Vad kan man virka förutom sjalar som alla andra tycks virka av den här typen av garn? Kan man virka en hel sommartopp med bara ett nystan? Ja, det kunde man! Vad kul! Hur många nystan kan man behöva till en kofta?
Eftersom jag blev helt kär så snart vi fick leverans av våra glittriga syrénfärgade nystan som skiftar i rosa och lila visste jag att med dessa måste jag bara virka något! Och helst något stort så att jag skulle få njuta och virka i det länge! Garnet heter Lola Glitter och färgen Rosalie.
Väl optimistisk trodde jag att jag kanske skulle klara mig på 2 nystan och det hade gått om jag velat ha en midjekort kofta men den kändes fyrkantig och inte alls jag, så jag bestämde mig för att använda även ett tredje nystan. Nu är jag jättenöjd! Min kofta blev riktigt fin! Det är min yngsta dotter Danijela som modellar den här på bilderna. Vi brukar ha samma storlek i kläder. Hon är ca 1.65 m lång och har storlek S/M så på oss båda är den bekvämt oversized. Mått på min kofta hittar du litet längre ner.
Det här blogginlägget är min variant av ett redan befintligt mönster som fantastiska The Make & Do Crew har gjort. Ett mönster på en kofta som de kallar Campfire Cardigan som virkas av 2 stycken hexagoner. Storleken på din kofta avgörs av hur stora du gör dina hexagoner så det är lätt att anpassa både till barn och vuxen. En så himla kul idé!
Mönstret på The Campfire Cardigan hittar du här!
I stora drag är skillnaderna på min och deras kofta dessa:
• min är litet nättare i ett tunnare garn
• min har en smalare ärm
• min är längre
• jag har gjort en ny halsringning då jag struntat i luvan
GARN & STORLEK
• Jag har använt mig av 3 stycken YarnCakes á 200 gr/750 m.
2 av nystanen började jag på inifrån och 1 utifrån. Detta fungerar utmärkt för de YarnCakes vi säljer med glitter i.
Du hittar alla våra vackra yarncakes i min webbshop!
OBS! Väljer du att virka i våra nystan utan glitter, bör du enligt tillverkaren endast börja inifrån. Så då köper du 2 som börjar på samma sätt (för ärmar, bak- och framstycke) och 1 som börjar tvärtom (till längden och kanter).
Mått:
Storleken på min kofta skulle jag säga motsvarar en löst sittande medium.
102 cm runt bröstet, dvs under ärmarna
78 cm lång från axel
60 cm lång från ärmhål
44 cm långa ärmar från ärmhål

Då börjar vi!
DU BEHÖVER
– Garn: 3 YarnCakes á 200 gr/750 m (se även här ovan hur de bör vara nystade för snyggast randning)
– Virknål: 3,5
– Monteringsnål
Koftan virkas med stgr av 3 st med 1 lm mellan. Hörn virkas 3 lm.
Hexagoner x 2
Jag började från mitten av nystanen med en magisk cirkel med 6 st stgr med 3 lm mellan.
När du virkat totalt 23 v är dina hexagoner färdiga. De mäter då 17 cm från mitten till ytterkanten.
OBS! Fortsätt använda samma nystan tills du har sytt ihop ryggen på din kofta så att du får exakt samma färgskiftningar på dina båda stycken. Detta innebär att när du börjar på din andra hexagon så tar du ett helt nytt nystan.
Ärmar x 2
Alla varv avslutas med 1 sm och sedan vandrar du med sm över stgr till nästa lmb. Alla v börjar med 3 lm = första st.
Lägg ihop hörnen på den kant som du tänker använda till ärm och virka från rätsidan:
v 24 2 st i den sista lmb och 2 st i den första så att du sluter din ärm. (På nästa v kommer dessa 4 st räknas som en stgr.) Fortsätt så med 1 lm och stgr som tidigare.
Sätt en markör på mitten av ärmen, på undersidan. Den visar var du kommer göra dina minskningar för att få en smalare ärm.
TIPS! Titta på bilderna så ser du exakt hur maskorna under din ärm virkas.
v 25 Vandra med sm förbi de 2 + 2 st du började v 24 med. Virka stgr med 1 lm mellan med undantag mitt under ärmen där du har din markör: 3 st, ingen lm, 3 st, ingen lm.
v 26 Virka stgr med 1 lm mellan med undantag för mitt under ärmen: 3 st, 1 lm, hoppa över 1 stgr samt 1 st, 3 st i den mittersta st, hoppa över 1 st och 1 stgr, 1 lm, 3 st.
v 27-29 Stgr med 1 lm mellan.
v 30 Virka stgr med 1 lm mellan med undantag mitt under ärmen där du har din markör: 3 st, ingen lm, 3 st, ingen lm.
v 31 Som v 26.
v 32-34 Stgr med 1 lm mellan.
v 35 Som v 30.
v 36 Som v 26.
v 37-39 Stgr med 1 lm mellan.
v 40 Som v 30.
v 41 Som v 26.
v 32-50 Stgr med 1 lm mellan.
v 51 Som v 30.
v 52 Som v 26.
v 53-57 Stgr med 1 lm mellan.
Här nedan i bilden ser du i (bild 1) hur din ärm ser ut underifrån och från sidan (bild 2).
Axelsöm
På ovansidan, räkna från v 24 och sätt en markör i den 8:e stgr (bild 3 här ovan). Dra ut en lång ände och sy ihop lmb mellan stgr, från markören och ner till v 24.
TIPS! På v 24 virkade du 2 st i slutet och 2 st i början av v. Avsluta sömmen med att sy ihop de 2 mittersta st så att du får en vanlig stgr med 3 st.
Du bör nu ha nystanet vid markören. Här virkas en kil från markören upp till axeln:
– 1 sm runt lmb till vänster och 1 fm i lmb mittöver, *1 lm, 3 st i nästa lmb på vänster sidan*. Upprepa mellan *:orna tills du virkat ända ut till axeln.
Jag ångrar litet att jag virkade ihop kanterna här. Efter att ha strykit på dem så syns de knappt men det hade varit snyggare att sy på samma sätt som den första biten på ovansida ärm.
– 1 lm och fortsätt virka längs den andra kanten ned mot markören. Jag tycker du ska virka stgr med 1 lm mellan tills du kommer till den första fm du virkade på denna kanten. Avsluta med 1 sm i den. Sy sedan ihop kanterna.
Jag virkade ihop mina med ”Join as you go”, dvs *3 st på kanten närmast dig, 1 fm i lmb mitt över*. Upprepa mellan *:orna och avsluta med 1 sm i den första fm.
Bredda koftan
För att bredda koftan så virkade jag så 9 v med stgr och 1 lm mellan runt runt, runt bakstycke, framstycke och nederkant. Hörnen virkas med 3 lm. Jag började i ett av hörnen nedtill. På axeln virkas 1 stgr i själva axelsömmen.
Uringning
Plocka fram dina markörer och placera dem som på bilden: en i mitten på stgr mitt på axeln, räkna lmb och placera en 13 lmb åt ena hållet och en 2 lmb åt andra hållet. På det andra stycket placerar du dem spegelvänt.
– Börja i den lmb som den markör som sitter 13 lmb från axelmarkören: 1 sm och 3 lm. Virka så stgr med 1 lm mellan som tidigare fram till lmb innan den markör som sitter 2 lmb från axelmarkören: gör inte någon lm utan virka direkt 1 st i lmb med markören.
– 3 lm. Vänd. Fortsätt så med stgr med 1 lm mellan som tidigare fram till den ensamma st. Gör inte någon lm utan virka direkt 1 st i den st.
– 3 lm. Vänd. Fortsätt så med stgr med 1 lm mellan som tidigare fram till den ensamma st. Gör inte någon lm utan virka direkt 1 st i den st.
Ryggen
Sy ihop de 2 styckena på samma sätt som du sydde på ovansida ärm. Här hade jag 2 x 13 gr kvar av mina nystan.
Längden
Börja på ditt 3:e nystan. Börja från utsidan på nystanet denna gången.
Du kommer virka 45 varv med stgr med 1 lm mellan. Jag började med 1 st gr i den första lmb på ett hörn. Vid ryggsömmen virkar du 1 stgr i båda lmb med 1 lm mellan. Vänd med 3 lm.
Kanter runt koftan
Efter ditt sista v med stgr så bör du nu vara vid den lila markören i ena hörnet på nederkanten av koftan.
Kanterna virkas som mossvirkning, dvs 1 fm, 1 lm och på nästa v 1 fm i lm, 1 lm hoppa över fm.
Varv 1 1 lm, 1 fm i den sista st du nyss virkade. Virka så *1 lm, 1 fm i nästa liggande st*. Upprepa mellan *:orna till du kommer upp till den vita pilen på bilden. Här placeras fm vartannan gång, i den mittersta st i stgr. Där intagen börjar för halsringningen (mörkgrå pil) virkas de fm i alla de yttre lmb.
Likaså baktill i halsringningen (bild 1 ovan). Hörn nedtill: 1 fm i st, 2 lm, 1 fm i den andra st (bild 2 ovan)
v2-4 2 lm i hörnen, 1 fm i varje lmb med 1 lm mellan. Ta av garnet.
Kant runt ärmslut
Virkas runt runt.
Varv 1 *1 fm i mitten av stgr, 1 lm, 1 fm i lmb, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna v runt.
v2-6 1 fm i varje lmb med 1 lm mellan. Ta av garnet.
Pressa kanterna och ev sömmar med ångstrykjärn med en kökshandduk mellan.
Time to show off, i din nya fina kofta!

6 tankar om “DIY – Min variant av virkad hexagonkofta”
Margit Bergström
Hej
Jag är på väg att börja med en kofta till våren, jag har kollat din Cocoron kofta, långkoftan/ mormorsrutor. Sen den här virkade, Jag är en 51/54 så jag måste tänka till innan jag börjar (kan ju inte följa beskrivningen) men jag har en undran, bilden på din hexagon ser inte ut slät ut. När jag virkar 6-kantig så brukar de lika raka, liksom de gör hos dig också som jag såg på ett ställe.
Är det så en stor hexagon blir, hur får du den då så fin i helheten?Alla tre är så lockande, jag är lite fundersam över att hexagonen inte ligger platt, beror det på garnet?
Hälsning
Margit
GillaGilla
BautaWitch
Det är ca 2,5 år sedan jag virkade koftan och jag virkar så mycket att jag faktiskt inte kommer ihåg hur hexagonen kom att se ut men platt har jag inte för mig att den var i färdigt tillstånd.
GillaGilla
Marina
Hej! Jag använder inte samma Garn som du så jag undrar hur stora dina hexagoner var på varv 23. Tack på förhand
GillaGilla
BautaWitch
Det bästa är att du provar dina hexagoner. Gör dem parallellt o när du tycker att de börjar se ut i storlek som en halv kofta så sätt ihop dem med markörer eller nålar o prova! Det är så du kommer fram till rätt storlek för dig.
Jag minns tyvärr inte måtten på mina. Det är över ett år sedan jag virkade koftan.
GillaGilla
Marina
Tusen tack 😁
GillaGilla
Pingback: DIY – Blommande gallerfilt till baby | BautaWitch