
När jag virkade det första linnet (det khakifärgade) så tänkte jag inte alls på att skapa ett nytt mönster utan det var sk ”hobbyvirkning” för mig. Ibland har jag nämligen ett behov av att virka bara för virkandets skull. Bara virka för att virka, inte för att det ska bli ännu ett mönster. Det är då jag virkar kläder.

Det låter säkert jätteknäppt men eftersom jag INTE är utbildad kläddesigner, som bör veta hur man gör mönster till tjusiga virkade plagg i ett val av flera storlekar så känns det som hobbyvirkning och jag är nöjd och glad bara jag får till det i min egen storlek.

Men så kan jag inte låta bli att visa upp det jag virkat (under förutsättning att det blir bra eller att jag inte har kommit så långt att jag fortfarande tror och hoppas på att det ska bli bra! 😂) och då är ni alltid så gulliga och tycker att wow, vilket fint linne (som i detta fallet) och så kom då frågan om det kommer ett mönster.

Och då tänkte jag att varför inte? Jag virkade det khakifärgade linnet på fri hand utan att skriva ner en enda maska och utan att ta några foton så jag fick lov att virka ett till. Jag ville ändå försöka få till en litet vidare siluett under bysten så att det passar de flesta figurer och så kom det neonrosa a-lineformade linnet till.

Mina båda linnen är virkade med virknål 3,5 i vårt underbara garn Lola (50% bomull och 50% akryl). Det finns som små enfärgade nystan på 50 gr (188 m) och kallas då för Solo men även som YarnCakes på 200 gr (750 m) i många vackra färgkombinationer (inklusive min egen färgsatta kollektion). Båda storlekarna på nystan, finns med eller utan glitter. Du hittar dem alla här i min webbshop!

Läs detta först innan du bestämmer dig!
DETTA GÄLLER BÅDA MODELLERNA:
OBS! Linnena är bara testvirkade i storlek S/M. Modellerna och mönstret är enkelt så bara genom att ändra antalet maskor i början av ditt arbete kan du lätt virka det så så att det passar just din vackra kropp.
Se längre ner i mönstret för antal maskor!

Båda linnetyperna virkas på samma sätt. Vi använder virknål 3,5 och börjar vid u-ringningen och virkar linnet uppifrån och ned. Det är 2 lika dana stycken som sedan virkas samman där armhålen börjar. Alla v börjar och slutar med stolpar. På de v med lmb ska du ha 2 st i början och slutet av v.
Eftersom fram- och bak-stycket virkades fram och tillbaka så fortsätter vi på samt sätt även när styckena virkats samman, dvs vi vänder och virkar INTE runt, runt. Alla varv avslutas med 1 sm och alla v utan lmb börjar med 2 lm. Vart 4:e v, de med lmb börjar med 3 lm.
Varv 1-2: 1 st i varje m med ökningar i mittenmaskan enligt nedan (se skillnader på linnena)
Varv 3: 2 st, 1 lm, hoppa över 1 m, *1 st, 1 lm hoppa över 1 m*. Upprepa mellan *orna tills du har en st kvar innan mittenmaskan, ökning i mittenmaskan enligt nedan, 1 lm, hoppa över 1m, *1 st, 1 lm, hoppa över 1 m*. Upprepa mellan *orna tills du har 2 m kvar, 1 st, 1 st.
Varv 4: 2 st runt varje lmb
5-6: 1 st i varje m med ökningar i mittenmaskan enligt nedan
Varv 3-6 upprepas sedan tills det är dags för ärmhål. För storlek S/M är det på varv 17.

DETTA ÄR SKILLNADERNA PÅ MODELLERNA:
Gröna:
Rakare modell där ökningarna slutar under bysten.
Ökningar: På varv 1-24 för storlek S/M: 1 st, 1 lm, 1 st i mittenmaskan på fram- och bakstycket. På varv 25 slutar du öka och virkar istället 1 st i varje m.
Gör du en större ökning så fortsätt med ökningarna så länge som du tycker de behövs för att ditt linne ska få den bredd du önskar.

Rosa:
A-lineformad modell där man ökar på varje varv.
Ökningar: På alla varv: 1 st, 2 lm, 1 st i mittenmaskan på fram- och bakstycket.

När 2 stycken blir 1:
För storlek S/M virkas styckena ihop på varv 17. Det bör i alla storlekar göras på ett varv som INTE innehåller lmb.
Ihopvirkning är enkel: 1 lm (blivande ärmhål) och sedan fortsätter du virka dina stolpar på stycke 2 tills du kommer till nästa blivande ärmhål. 1 lm, 1 sm i den första st. Vänd.
Fortsättningsvis är dina varv följaktligen dubbelt så långa men virkas på precis samma sätt som tidigare. Du avslutar varven med 1 sm, vänder och börjar med 2 lm (= ditt varvs 1:a st) alt 3 lm om det är ett v med lmb.

Axelband:
Axelbanden virkas fast på framstycket och sys fast på ryggen. De virkas fast från avigan över de 4 yttersta m på ditt framstycke med 4 st. Vänd fram och tillbaka tills du har virkat 21 v eller annan önskad längd beroende på storlek.

Rynkningen mellan brösten:
På avigsidan av framstycket på ditt linne trär du en tråd så som jag har gjort på bilden här ovan. För storlek S/M är det lagom att trä den till fjärde gången du virkat lmb. Dra åt. Kolla att det blev snyggt på rätan. Gör eventuella korrigeringar. Knyt och fäst dina ändar.

Storlekar & garnåtgång
Båda modellerna är tänkt att sitta åt över brösten och under bysten få en lösare passform. Så när du mäter ditt mått för antal maskor att lägga upp så ska måttet under armarna vara mer spänt än löst.

S/M = 75B
∙ Under armarna: 86 cm men är stretchig
∙ Armhål: ca 26 cm
∙ Vidd nedtill: 94 cm (rakt linne) alt 108 cm
∙ Längd inkl axelband: 54 cm
∙ Längd från ärmhål: ca 30 cm
Garnmängd:
∙ 170 gr (rakt linne) Lola i färgen khaki
∙ 190 gr (a-line linne) Lola i färgen neonrosa
Virknål: 3,5
Antal maskor: 74 lm varav de 2 sista = första st på varv 1
TIPS! Jag vänder alltid på min luftmaskeorm och virkar således varv 1 i underkanten på ormen för att slippa stora fula håliga maskor.
Första varvet: 1 st i varje m (36 st) med ökningar i mittenmaskan (2 st) enl resp modell, 1 st i varje m (36 st)
Fortsätt sedan enligt tidigare förklaringar.

ÖVRIGA STORLEKAR:
OBS! Linnena är bara testvirkade i storlek S/M. Modellerna och mönstret är enkelt så bara genom att ändra antalet maskor i början av ditt arbete kan du lätt virka det så så att det passar just din vackra kropp.
Räkna först själv ut hur många maskor du behöver börja med och följ sedan mina instruktioner för S/M. Jag började med mina armhål på varv 17 men du avgör själv när det är dags för att virka ihop dina stycken och hur långt du vill göra ditt linne. Du får helt enkelt prova dig fram litet grand.
Ta ditt mått under armarna. Det ska vara mer spänt än löst. Har du mer än 86 cm? Då måste du lägga upp fler maskor än vad jag gjorde. OBS! Lägg bara till ett jämnt antal maskor.
Det är följande mått som vi ska använda för att räkna ut antalet maskor för de större storlekarna:
Mått: 21 st x 14 v = 10 cm2
∙ Vill du lägga till 10 cm under armarna, så ska du lägga upp 10 lm extra på både fram- och bakstycke.
∙ Vill du lägga till 15-16 cm under armarna, så ska du lägga upp ca 14 lm extra på både fram- och bakstycke.
∙ Vill du lägga till 20 cm under armarna, så ska du lägga upp 20 lm extra på både fram- och bakstycke.
Garnmängd större storlekar:
Du kommer behöva minst 50-150 gr extra vid de större storlekarna. Du kan alltid komplettera i efterhand om du är osäker på garnmängden.


OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media,
ska fotona taggas med #bautawitch eller @bautawitch
alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.
10 tankar om “DIY – Virkat linne i 2 modeller”
Sandra
Hej!
Tack för alla underbara mönster du delar med dig av! ❤️
Jag tänkte göra detta linne i den vida modellen och jag undrar om det går att virka in axelbanden i början på arbetet? Alltså att jag lägger upp de maskorna samtidigt som jag lägger upp maskor för framstycket och bakstycket(för att endast virka v1 tillsammans och sedan fortsätta på bara framstycket?
Isåfall hur många maskor behövs extra för axelbandet?
Hoppas du förstår hur jag menar 😊
Många tack och kramar !!
GillaGilla
BautaWitch
Jag förstår tyvärr inte alls hur du menar. Du får prova dig fram helt enkelt om du vill göra ändringar. Blir det inte bra så repa o prova ett annat sätt. Så gör jag hela tiden när jag skapar mina mönster. 😊
GillaGilla
Christina Blomkvist
Hej Åsa! Jag har precis börjat med det gröna linnet och får inte till ökningen i ”mittmaskan”. Vilken kallar du för mittmaska? När jag försöker kommer inte ökningarna på samma ställe. Jag gör förmodligen något fel, kan du hjälpa mig?
/Christina
GillaGilla
BautaWitch
Hej Christina! Mittenmaskan är den mittersta maskan på varje varv på styckena. Jag förstår inte riktigt hur du kan hamna på olika ställen? För att förstå var det går fel för dig behöver jag nog se en bild på ditt arbete. Så bättre att vi fortsätter via mail. Min mail: asa@bautawitch.se
GillaGilla
Christina Blomkvist
…oj, snabbt svar! 🙏
Jag har lagt upp 74 m och undrar var mittenmaskan hamnar, blir det m 37 eller hur menar du? Jag låter förmodligen helt korkad men jag är van vid diagram och skrivna beskrivningar så detta var nytt för mig. Linnet är fint så jag vill gärna lyckas!
Skickat från min iPhone
/Kicki
GillaGilla
BautaWitch
Som sagt, maila mig om du fastnar.
GillaGilla
Christina Blomkvist
….jag hade lagt upp fel antal maskor men nu är jag igång och det blir jättefint!
Skickat från min iPhone
/Kicki
GillaGilla
Anna forsberg
Hej
Super fint linne å jag måste bara göra denna 😊
Men min fundering är
Jag har 85 f i kupa hur mycket mer behövs tror du i garn ? Och hur många fler maskor för att få de snyggt kring bysten?
GillaGilla
BautaWitch
Jag önskar verkligen att jag skulle kunna hjälpa dig men jag vågar inte ens gissa på det!
När jag virkar kläder testar jag mig fram på mig själv. Jag virkar och repar, virkar tills de passar. Matematiskt kan man i många fall räkna ut på ett ungefär hur många maskor det tordes krävas för större mått och det låter som du behöver ca 10 cm mer runt ryggen men skillnaden på B- och F-kupa i cm har jag dess värre ingen aning om. Jag tror liksom inte att det räcker att bara göra ditt linne x cm större än mitt utan att det krävs litet mer finess för att få det snyggt över bysten när kupan är så pass mycket djupare liksom. Jag är ledsen för mitt dåliga svar!
GillaGilla
Elisabeth Djenfer
Så underbara och fina arbeten tack så jättemycket, vilken inspiration du ger hela tiden.. Underbara du ❤
Hämta Outlook för Android
________________________________
GillaGillad av 2 personer