
Vi har nu redan kommit till den sista delen, del 6 av min CAL = Crochet Along, Vintage Rose! När du virkat denna delen är din pläd helt färdig! 😃
Medan du virkar dina sista maskor på pläden kommer jag att sammanställa alla 6 delarna i mönstret till en PDF. Är du intresserad av att ha dem alla samlade i ett och samma dokument kommer det att finnas att köpa av mig i webbshoppen. Både som elektroniskt dokument och i utskrivet format.
Om du undrar vad det är för pläd och Crochet Along som jag skriver om, så läs mitt tidigare inlägg där jag berättar allt du behöver veta för att vara med och virka detta roliga virkprojekt med mig och massor av andra trevliga virkare/virkerskor i mitt Online Virkcafé på Facebook. Det är aldrig för sent att hänga på!
Först litet kort information om pläden

Garn: Catania (19 nystan) Du hittar garnpaket i webbshoppen. De finns att få i 5 färgställningar.
Virknål: 3.5 och 3.0
Mått: ca 90×100 cm efter blockning
Vintage Rose är inte jättestor utan tänkt som en större babypläd eller filt att ha över frusna ben för dig som sitter upp och kanske handarbetar mycket i soffan eller över knäna i en rull- eller gungstol.
Du virkar på i din egen takt och har du några frågor, funderingar eller kanske bara vill visa upp bilder på ditt arbete så finns jag samt i dagsläget, ca 1.300 andra virkare/virkerskor som sällskap i min Facebook grupp: BautaWitchs Online Virkcafé.

Nu börjar vi!
Äntligen är det dags att plocka fram de två remsorna med mormorsrutor som du virkade i del 1 och 2.
Plocka fram en av mormorsremsorna, plädens bottenfärg, dvs Cream 130 och virknål 3,5.
OBS! Har du använt någon annan storlek på virknål till tidigare delar så fortsätt med den. (Dvs har du använt storlek 3 tidigare så fortsätter du även nu med 3.)

JAYG = Join as you go
Nu kommer du inte bli så glad på mig för jag kommer börja med att be dig repa upp EN av långsidorna på remsorna. Obs! Endast ena långsidan.
Anledningen till att jag tidigare bad dig virka denna var för att det gjorde det mycket enklare om vi virkade alla remsorna på exakt samma sätt och därför fick du i del 2 ”rama in” hela remsorna.
Kommer du ihåg hur vi virkade ihop våra rutor till remsor i del 2? Vi ska nu på samma sätt virka ihop våra remsor med resten av pläden. En i var sida av mittendelen.

Varv 5 på remsa 2 och 3 (från rätsidan): Den kanten på remsan som du nyss repade upp lägger du framför din mittenremsa. Vi börjar som vanligt från höger hörn: Hörnet ska ha 3 st, 1 lm:
1 fm i den första st på mittenpartiet, 1 lm, 3 st i samma hörn. Du har nu virkat ihop hörnen på dina 2 delar.
*3 st i nästa lmb på mormorsremsan, hoppa över 3 st på mittenremsan, 1 fm i mittenremsan*. Upprepa mellan *:orna tills du kommer till hörnet, 3 st, 1 lm, 1 fm i mittenremsan. Ta av garnet.
Virka så på exakt samma sätt, fast den andra remsan med mormorsrutor på motsatt sida av mittenremsan.

Uddkant
Jag virkade om uddkanten 2 gånger runt om min pläd innan jag blev nöjd. Första gången använde jag samma virknål som till pläden och gjorde på varv 53, på tok för många maskor. Bården blev då alldeles för bubblig på kortsidorna (den gick inte ens att stryka platt) då den innehöll för många maskor samt varje maska tog litet för stor plats pga att virknålen var litet för grov. Inte snyggt! Så det var bara att repa och börja om.
Innan du börjar med nästa steg så föreslår jag att du sprayar litet på din pläd med en blomspruta och spänner ut den över natten på din blockningsmatta. Alternativt stryker med ångstrykjärn på de ställen du kommer åt UTAN att förstöra texturen på pläden. Dvs INTE över bobbles/moucher och rosor.
Vi fortsätter med plädens bottenfärg, dvs Cream 130 men byter (OBS!) till en virknål i en storlek mindre än den du tidigare använt. Jag har virkat min pläd med 3,5 så i mitt fall byter jag nu till 3.0.
Vi kommer inte längre att vända arbetet efter varje varv utan vi virkar runt, runt.

Varv 53 (från rätsidan): Börja detta varvet strax innan ett hörn på en av mormorsremsorna: Första st = 3 lm, sedan 1 st i varje m tills du kommer till första hörnet.
Alla hörn: 2 st, 3 lm, 2 st
Kant 1 – långsida (mormorsrutor): 1 st i varje m
Kant 2 – kortsida: 1 st i varje m längs mormorsrutan, hoppa över JAYG, i varje liggande st virkas 2 st med följande undantag:
Bobbles: i de 2 varven med fm = virka ihop 2 st, 1 st i bobblesvarvet, i st = virka ihop 2 st (du minskar alltså ditt v med 2 st vid bobblespartierna).
Fortsätt med 2 st i varje liggande st med undantag för bobbles, på samma sätt tills du kommer till rosorna.

Rosorna: 2 st i den liggande st, hoppa över den fm, 2 st i den liggande st, virka ihop de 2 st som virkas i bladvarvet och rosvarvet med varandra, 2 st i den liggande st, hoppa över fm, 2 st i den liggande st. (Du minskar alltså ditt varv med 3 m vid rosorna.)
Fortsätt med 2 st i varje liggande st med undantag för bobbles, på samma sätt tills du kommer till mormorsrutorna i mitten på varvet.
Mormorsrutorna: 1 st i varje m
Virka vidare längs hela kant 2 på exakt samma sätt som fram till mormorsrutorna i mitten.
Kant 3 – långsida (mormorsrutor): som kant 1
Kant 4 – kortsida: som kant 2. Avsluta med 1 sm i den första st du gjorde på varvet.

Varv 54 (från rätsidan): Se på bilden ovan hur dina hörn ska se ut på detta varvet: 1 st, 2 lm, 1 st. Se även placeringen av st före och efter hörnet. Räkna så bakåt från ditt närmaste hörn var du ska placera din första st på varvet: 4 lm = 1:a st och 1 lm, hoppa över 1 m, *1 st*, 1 lm, hoppa över 1 m*. Upprepa mellan *orna med undantag för hörnen, som du virkar enligt bild och avsluta v med 1 sm i den 1:a st på v.
TIPS! Om dina maskor inte går jämnt upp för dig (det är lätt hänt att ha råkat få en st för mycket eller för litet) så försök trolla litet genom att lägga till en extra st på den kanten. Men gör det någon stans mitt på kanten, INTE nära ett hörn för där är det mest synligt.

Varv 55 (från rätsidan): Dags för uddar. Precis som innan vi började virka v 54 så spana in ditt närmaste hörn och placera dina uddar i rätt st för att hörnen ska bli som på bilden.

Uddarna virkas i stolparna på v 54 men inte i den översta m i st som man brukar virka i, utan bokstavligen genom den övre delen av st. Detta för att uddarna ska hamna rakt över st. I var annan st virkas 1 sm och i var annan 4 st. Detta upprepas längs hela kanterna med undantag för hörnen där du istället virkar 5 st.
Blocka eller stryk på uddkanten enligt tidigare instruktioner.
Din Vintage Rose är färdig!
Jag hoppas att du tycker att det har varit roligt virkning och att du är nöjd med ditt fina arbete!

Här nedan kommer jag länka till de 6 mönsterdelarna när jag släppt dem.
Du kommer även att hitta dem om du kikar bakom fliken DIY eller söker på Vintage Rose och BautaWitch. Utskrift ingår inte utan du bestämmer själv om du vill läsa från dator, platta, smartphone eller skriva ut sidorna. I slutet av varje blogginlägg hittar du en skrivarikon.
Fr o m 22/3 kommer mönstret även att gå att köpa i sin helhet både som elektronisk PDF och som ett utskrivet dokument, i min webbshop under heminredning.
Mer information om Crochet Along av Vintage Rose
1. Mormorsrutor (släpptes 1/2 2022)
2. Join as you go (släpptes 15/2)
3. Spetsmönster & bobbles/muscher (släpps 22/2)
4. Blad & rosor (släpps 1/3)
5. Mer spetsmönster & bobbles/muscher (8/3)
6. Montering & uddkant (släpps 15/3)
Vi ”ses” i mitt online virkcafé på Facebook!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media,
ska fotona taggas med #bautawitch eller @bautawitch
alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.