Jag är så kär i denna pläd! 💕 Om du inte har virkat med vår otroligt härliga och ljuvligt mjuka och 100% superwash merinoull tidigare så är det dags nu! Den kommer från franska DMC och heter DMC Woolly. Jag har tidigare delat mönster med er på mössa, sjal, halsduk och kofta i det.
Vi beställde en ny soffa till jul som är gråblå. Jag har matchat den med matta, kuddar och köpta plädar i ljusrosa. Nu ville jag ha en hemvirkad pläd i flera matchande färger och bestämde mig för att virka i just DMC Woolly denna gång.
Pläden är i en storlek som passar både att ha över knäet som vuxen och som litet större babypläd. Den mäter 90×107 cm efter blockning.
På bilderna i detta inlägg ser ni mina 2 döttrar, Danijela (mörkhårig) och Nikolina (ljushårig) samt våra hundar, Woofie och Happy. Hundarna är av rasen Coton de Tuléar. Jag skymtar själv förbi på någon bild också…
Den här pläden ärett jättebra nybörjarprojekt eller för dig som är van virkerska som vill ha en virkning där du kan hålla ögonen på TV:n och inte behöver tänka så mycket på vad dina händer gör. Mormorsränder är enkla att virka och inte heller uddkanten är avancerad. Ibland är det enkla vackrast!
Pläden är virkad av vanliga mormorsränder. Jag har dock valt att de går längs med filten istället för tvärs över som är vanligast. De går alltså lodrätt istället för vågrätt. För att det ska bildas ränder och inte bara ”duttar” så är det 2 varv av varje färg.
Jag tycker det är väldigt roligt att jobba med färgsättning och placering av färger. Färgerna är placerade så att de liksom flyter in i varandra liksom akvareller och bildar som en synvilla av bredare ränder som går i samma färgskala.
Vill du ha tips och råd med att välja andra färgkombinationer till din filt? Du kanske har grå, gröna eller jordfärger hemma t ex, så hör av dig! Under förutsättning att du inhandlar ditt garn hos mig, så hjälper jag dig gärna med din personliga färgsättning!
Garnet jag använt är otroligt härligt att virka i! Det är även enkelt att sköta om och tvätta. Bara att stoppa i maskin. Men torktumla inte utan blocka ditt arbete.
När du virkat din pläd färdigt ska den också blockas (spännas ut i fuktigt tillstånd) då den först då får den storlek som tänkt. Efter blockning ”växer” ett arbete i superwash merinoull upp till 30%! Väl blockat kommer det sedan inte att dra ihop sig igen. Inte heller efter tvätt.

Virkad pläd med mormorsränder på längden
Mått: 90 cm bred x 107 cm lång
VIKTIGT! Mät din pläd när du virkat ett par ränder. Innan blockning ska ett varv mäta ca 72 cm.
2 varv = 1 rand. 1 rand = 12 gr garn.
Stämmer inte dina mått i förhållande till mina, kommer troligen vissa färger inte att räcka för dig. Dra då ner på antalet maskor. Räkna ut hur många maskor du behöver för att få 72 cm.
Virknål: 5 och 6
Garn – DMC Woolly
Till garnpaketet som innehåller:
3 nystan Grädde 003 – 4 ränder samt bård
3 nystan Ljusrosa 041 – 12 ränder
2 nystan Rosa 042 – 8 ränder
1 nystan Gammelrosa 043 – 4 ränder
2 nystan Linne 117 – 8 ränder
2 nystan Mint 073 – 6 ränder (räcker till ytterligare 2 ränder vid önskemål)
2 nystan Ljusblå 071 – 6 ränder (räcker till ytterligare 2 ränder vid önskemål)
2 nystan Denim 078 – 5 ränder (räcker till ytterligare 2 ränder vid önskemål)

Nu börjar vi!
Med virknål 6 virkas en lös luftmaskkedja om 199 maskor.
Mormorsränder: Stolpgrupper om 3 stolpar. Ingen luftmaska mellan stolpgrupperna. Första stolpen på varje varv = 3 luftmaskor.
Ett varv innehåller 66 stolpgrupper.
En rand innehåller 2 varv (varv 3 och 4 här nedan).
Byt till virknål 5.
v 1 De 3 sista lm = 1:a st på v 1, i nästa m virkas 2 st, *hoppa över 2 lm, 3 st i samma m*. Upprepa mellan *:orna tills lm är slut och du har 66 stgr.
v 2 3 lm i sista st på v 1. 3 st i varje mellanrum mellan stgr. Avsluta v med 1 st i den tredje lm i den första st. Ta av garnet.
v 3 Med ny färg. 3 lm (1:a st) och 2 st i mellanrummet mellan sista st och den första stgr. 3 st i varje mellanrum mellan stgr. Avsluta v med en stgr med 3 st.
v 4 3 lm i sista st på v 1. 3 st i varje mellanrum mellan stgr. Avsluta v med 1 st i den tredje lm i den första st. Ta av garnet.
Upprepa v 3 och 4 tills du virkat alla ränder enligt färgschemat här nedan.
FÄRGSCHEMA
Av bilden här nedan ser du i vilken ordning jag har placerat färgerna. Jag har även gjort en lista i textform där du kan bocka av allt eftersom.
Dags att fästa alla garnändar!
BÅRD
Även bården består av mormorsränder. Den avslutas med en liten uddkant.
v 1-3 Med virknål 5 och färgen Grädde virkas 3 v med stgr om 3 st runt pläden med undantag av hörnen.
I hörnen virkas 2 stgr med 3 lm mellan. De hörn som virkas i det första v på pläden placeras i själva lm-kedjan eller där du tycker det blir snyggast. Se närbilder på mina hörn här ovan.
v 4 Mellan stgr virkas 1 fm, 3 lm, 1 fm. För att komma till nästa mellanrum virkar du 2 sm i toppen på stgr. Hörn: *1 fm, 3 lm, 1 fm, 3 lm, 1 fm, 3 lm, 1 fm*.
Nu är det bara blockningen kvar!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter det, gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 😉
Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.
16 tankar om “DIY – Virkad pläd i merinoull med mormorsränder på längden.”
Malin Hagström
Hej
Då jag ej hinner lägga tid på att fästa trådar vid färgbyte, undrar jag om du tror att denna filt skulle bli fin även om man använder ett flerfärgat garn?
Tänkte på dina Lola yarn cake som du använt till andra filtar. Eller riskerar det att endast bli ett rörigt intryck tror du? Borde i så fall ett nystan av Lola Yarn Cake räcka till denna filten?
GillaGilla
BautaWitch
Du kan använda Lola Yarncakes men då det garnet är tunnare får du lägga upp fler maskor samt virka flera varv.
Du kommer behöva minst 2st 200 gr Yarncakes o en liten Lola 50 gr till kanten.
GillaGilla
Annika Dahlin
Hej! Jag vill göra mormorsruts filten i det färgpack som du har gjort i men på garn hittade jag bara små pack med 7 nystan. Finns det större pack?
GillaGilla
BautaWitch
Du skriver mormorsrutefilt? Det här är mönster på en pläd med mormorsränder. Är det någon annan pläd du tänker på?
I webbshoppen hittar du de garnpaket som finns.
GillaGilla
Aase Ellnebrand
Hej
Kan du hjälpa mej med höstfärgkombo vinröd grön orange tex
Och vad kostar då garn paketet i merino ull
GillaGilla
BautaWitch
Hej! Det finns en pack med höstfärger både i DMC Woolly och i Catania om du kikar under garn i min webbshop.
GillaGilla
Anki Jansson
Jag har virkat färdigt pläden och det är dags att blocka den jag har aldrig gjort detta kan jag hänga upp den på en ställning när den är fuktig och dra ut den eller måste jag ha specifik utrustning
GillaGilla
BautaWitch
Man brukar försöka spänna ut den men du kan stryka med ångstrykjärn oxå med ett lakan mellan och så dra i den så den får den form du eftersträvar.
GillaGilla
Pingback: DIY – virkad babyfilt av stor mormorsruta | BautaWitch
Inka
Vilken vacker pläd! Det är min dröm att kunna virka en sådan. Tror du man klarar av det som nybörjare?
GillaGillad av 1 person
BautaWitch
Mormorsrutor eller som i detta fallet, mormorsränder brukar vara lagom som nybörjarprojekt. Du kan ju testa o göra en provlapp på ca 20 maskor med något garn du har liggande o när du är nöjd gå vidare till denna. Lycka till! 🍀
GillaGilla
Benita Adolfsson
Superfin pläd men för att passa bäst i min soffa skulle jag önska grå nyanser blandat med jordfärger. Du skriver att du kan sätta ihop något förslag. Hade varit så tacksam för det. Du är så bra på färgkombinationer.
GillaGillad av 1 person
BautaWitch
Jag hjälper gärna till med färgförslag. 😃 Maila då till asa@bautawitch.se
GillaGilla
Tessan
Åh så fin pläd! Går den att göra mindre, för att passa i vagn el spjälsäng? Samt ev andra färger?
GillaGilla
BautaWitch
Ja visst. Du kan göra den i vilken storlek du vill o även i vilka färger du vill.
GillaGilla
Margit Torkkola
❤❤❤
GillaGillad av 1 person