Jag älskar mormorsrutor precis som de flesta av oss virkerskor/virkare! Det bästa med mormorsrutor är att ALLA klarar av att virka dem. Är man nybörjare så är det det absolut bästa första litet större projekt att börja med. Och är man en van virkerska/virkare så kan man nästan virka dem i sömnen, dvs perfekt virkning framför TV:n.
Den här otroligt mörka och trista årstiden (med undantag för Julhelgen) som vi nu har, då ljuset försvinner redan kl 15 på eftermiddagen så blir det mycket tid framför TV:n hemma hos oss.
Vi bor på landet och i vårt område finns ingen gatubelysning så om man mot förmodan vill gå ut, måste man bära pann- eller ficklampa… Inte kul, när man är mörkrädd så som jag är! 😳

Jag har som ni vet redan gjort mönster till en stor pläd av stora mormorsrutor – Godispläden i mitt älskade Catania. Nu är det dags för en babypläd i samma underbara garn. Godisplädens stora rutor är virkad med 2 varv av vardera färg för distinkta ränder men den här nya pläden, har jag valt att bara virka med 1 varv av varje färg men med ett repetitiv grått varv, vartannat varv för en helt annan randningseffekt. Bården på de båda plädarna är dock den samma.
När det kommer till den vackra bården på pläden kan den kanske kännas litet övermäktig för en nybörjare… Om så, gör helt enkelt en litet enklare variant av bård runt din pläd! Små söta uddar efter ett par extra varv med stolpgrupper är t ex väldigt fint som på pläden här ovan! De hittar du hur du gör i mitt mönster på min pläd av mormorsränder på längden.
Den här pläden är tänkt för baby så den har måtten 95×95 cm. Då jag som ni vet har en förkärlek till rosa så virkade jag min nya pläd i rosa nyanser och grått.

Jag har dock även tagit fram ett blått färgförslag. De båda finns för närvarande att köpa som garnpaket till 10% rabatt i min webbshop.
2021-02-04: Denna vackra pläd i den blå färgställningen är virkad av en av mina fina kunder: Lena Fors. 💙

Jag har använt mig av 7 färger till pläden så för fler färgalternativ går det utmärkt att att istället använda sig av färgerna i mina färgkoordinerade 7-packar av Catania. Bestäm bara vilken av färgerna du önskar som grundfärg och köp till 7 extra nystan av den färgen, så du får totalt 8 nystan (smoke 435 i mitt fall) samt vilken av färgerna du vill ha ytterst på din bård och beställ ett extra nystan av den så du totalt har 2 nystan (baby pink 8414 i mitt fall). Du behöver alltså totalt 15 nystan.
Färgschema till pläden hittar du litet längre ner i mönstret. Du kan använda det även om du valt andra färger. Välj bara innan du börjar, vilken färg som ska ersätta vilken.
TIPS 1! För att slippa fästa galet många garnändar så ta inte av det grå garnet (grundfärgen) när du byter färg utan låt det löpa på baksidan. Jag satte en markör i garnöglan då jag var färdig med mina grå varv och när jag passerade markören med den nya färgen petade jag den så den hamnade bakom mina maskor. När det var dags att virka med grått igen, virkade jag 2 lm för att komma upp till kanten på mitt senaste varv.
TIPS 2! För att slippa en skev mormorsruta så gör dina färgbyten på olika kanter av rutan. När du avslutat ditt grå varv så börja alltid med den nya färgen på en annan kant. Nästa gång du virkat klart ett grått varv så väljer du en ny kant.
Man kan även vända på sitt arbete vartannat varv för att förhindra att få rutan skev.
Nu börjar vi!
Mått:
95 cm x 95 cm
Du behöver:
15 nystan Catania:
8 nystan Smoke 435 (grundfärg)
2 nystan Baby Pink 8414 (bårdens kant)
1 nystan Orchid 222
1 nystan Lavender 226
1 nystan Magenta 251
1 nystan Hot Pink 287
1 nystan Princess 398
Virknål 3,5 (till själva pläden och 3,0 till bården)

MORMORSRUTA
Plocka fram virknål 3,5. Börja virka din ruta med antingen med en magisk ring eller med 5 luftmaskor som du sluter till en ring med 1 smygmaska.
Min mormorsruta virkas:
• med 3 luftmaskor som första stolpe på varje v.
• med stolpgrupper som består av 3 stolpar med 1 luftmassa mellan varje stolpgrupp förutom
• hörnen: 3 st, 3 lm, 3 st.
OBS! Se även TIPS 1 och 2 tidigare i texten.
MÄT! För att du ska vara säker på att ditt garn räcker till hela pläden måste du ha samma masktäthet som jag har. Testa detta genom att mäta noga efter att du virkat de första 7 varven på din ruta (varv 7 = grått). Din ruta ska mäta 12 cm tvärs över. Är den större så måste du repa upp och byta till en mindre virknål.
FÄRGSCHEMA

BÅRD
TIPS 3! Du som tycker det är svårt att följa ett textmönster och önskar förklarande bilder steg-för-steg för bården, hittar sådana i mönstret till min Godispläd. Det finns små skillnader, som vissa av hörnen men på de förklarande bilderna ser du i detalj hur varje varv virkas! Du hittar dem här! (OBS! Skrolla till slutet på mönstret.)
Byt till virknål 3 och fortsätt med din grundfärg (Smoke 435). Första st på varje v = 3 lm.
Varv 1:
1 st i varja m med undantag för hörnen.
Hörn: 2 st, 3 lm 2 st.
Varv 2: Du ska nu virka en st i vartannan m med 1 lm mellan men det är noga var du placerar dina stolpar. Placeringen utgår från det sista v som du virkade med stgr (dvs v 53). Dina st placeras över maska 1 och 3 på stgr på v 53: *1 st, hoppa över 1 m, 1 lm* Upprepa mellan *:orna v ut med undantag för hörnen.
Hörn: 2 st, 3 lm, 2 st.
Varv 3: Du kommer virka v-stitch: *1 st, 2 lm, 1 st runt samma lmb som den första st, hoppa över 1 lmb.* Upprepa varvet runt med undantag för hörnen.
Hörn: 1 st, 2 lm, 1 st, 3 lm, 1 st, 2 lm.
Varv 4: Även på detta v är det noga med var du placerar dina st. De ska placeras i de V:n som är rakt över stgr på v 53: *1 fm i ett V:t, 1 lm, i nästa v: 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm.* Upprepa varvet runt med undantag för hörnen.
Hörn: I det första V:t i hörnet virkas enbart 3 st, 1 lm, i själva hörnet: 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st i nästa V.
Varv 5: Börja i en ”topp”. *I lmb: 1 st, 1 lm, 1 st, 1 st, 1 st, 1 st. Hoppa över lm, fm, lm. 1 st, 1 st, 1 st.* Upprepa varvet runt med undantag för hörnen.
Hörn: Hörnen börjar med de 3 st. Virka 1 st i varje st (= 3 st), 1 lm, 1 st, 1 st, 1 st, i själva hörnet: 2 st, 1 lm, 2 st, 1 st, 1 st, 1 st, 1 lm, 1 st, 1 st, 1 st. Ta av garnet.
Varv 6: Byt till färg 2 (Baby Pink 8414).
OBS! Titta på steg-för-steg-bilderna nedan som visar i detalj hur du gör.

Börja med en udd på valfri ”topp”. *Runt en och samma lmb: 1 fm, 3 lm, 1 fm i den första lm, 1 fm.

1 fm i de följande 2 st. I ”dalen” virkas nästa 3 fm tills: gör nedtag i den sista st, dra genom garnet, gör ett djupt nedtag mellan st (dvs i hålet), dra genom garnet, gör nedtag i den första st, dra genom garnet. Du har nu 4 m på din nål. Dra igenom alla 4 samtidigt. 1 fm i de följande 2 st. *Upprepa mellan *:orna runt pläden med undantag för hörnen.

Hörn: Efter du virkat ”dalen” närmast hörnet virkas 1 fm, runt lmb: 1 udd. 1 fm i de följande 4 st. Runt lmb på ”toppen” av hörnet, virkas 1 udd, 5 lm, 1 udd. 1 fm i de följande 4 st, 1 udd runt lmb, 1 fm.
Fäst de ev garnändar som du har lämnat och blocka din pläd alternativt stryk på den försiktigt med ett ångstrykjärn.
God Fortsättning och Gott Nytt 2021!


OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch eller @bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.
2 tankar om “DIY – virkad babyfilt av stor mormorsruta”
Elizabeth Sjöstrand
Hej! På färgschemat till Godispläden har du angett färg nr 2 8414 på både Baby Pink och Baby Blue ! Vilken är rätt ? / Eliza
GillaGilla
BautaWitch
Hej! Du menar ”babyfilt av stor mormorsruta”? Den babyrosa heter 8414 och den babyblå 8415. De används i 2 olika färgförslag så man behöver aldrig fundera över färgnumret för att ta rätt färg.
GillaGilla